Diskuse k výrobku - IP SMART BOARD, IP teploměr


1.11.2011 10:27:25
MRTG | od: Roman - odpovědět
Dobry den,
taktez prosim o ucelenejsi informace ohledne pouziti s MRTG... Pokud bych nebyl schopen MRTGeckem logovat udaje, tak se budeme muset podivat po jinem zarizeni.. V planu jich totiz mame pouzit vice..

Na test jsem prave koupil jeden modul, mam ho prozatim s default fw 1.01 a potize se zapisem SMTP nemam..


2.11.2011 13:28:03
Re: MRTG | od: Franta - odpovědět
Zdravím,
ono s tím MRTG to je opravdu problém, z té desky se dá totiž vyčíst pouze hodnota $ - textová hodnota (o uptime tu už někdo psal). Takže zatím jediné řešení na které jsem zatím přišel je skript pouštěný Cronem , který načte tento text pomocí SNMP zpracuje AWK (oříznu balast) a k získáné hodnotě přičtu nulu.
MRTG očekává na vstupu - tedy výstup skriptu dvě hodnoty !!, což je i dobré - vyčtete obě OID - stavy obou čidel a je to. Zatím mi to vyčítá celé stupně-ne desetiny a už vidím i nedostatek až bude teplota "mínus". Až to budu mět odladěné, dám to sem, jelikož výrobce nejenže neraguje na maily, ale má i toto svoje fórum potažmo nás svoje zákazníky "na háku" a žehrá na to, že cena je opravdu neodolatelná....


8.11.2011 18:31:47
Re: MRTG | od: Roman - odpovědět
Dobry den, podarilo se vam uz odladit script na sosnuti dat do MRTG???


19.11.2011 18:43:32
Re: MRTG | od: Franta - odpovědět
Takže doporučuji nepoužít MRTG ale RRDTOOL! vzhledem k tomu, že debilní MRTG neumí zobrazit záporné hodnoty a má proplém i s desetinným číslem či neumí víc hodnot než dvě v grafu. RRD je i jednodušší na konfiguraci a kreslí inteligentnější graf. Předpokládám, že samotné MRTG nebo RRDTOOL konfiguráky znáte, takže kdo ne může začít studovat na webu.
Tyto příklady jsou pouze zdroje dat, když ten krám nejde oslovit přímo. Jinak mi stále nefunguje odesílání mailu z tohoto paskvilu - nevíte někdo co s tím?

Položka komunita je jasná a OID si zadám dle toho co chci vyčítat. Vím, že ten můj bastl není to pravé ořechové, ale funguje to v pohodě a to je hlavní. Potřeboval jsem to vyřešit a jistě to jde i jinak....ale byl jsem první - můžete si to doladit k dokonalosti a oprostit od balastu.
Pro správné fungování skriptů je nutné mít nainstalováné prg GAVK /AVK/ a BC, jelikož samotný BASH je totální shitt, co neumí nic - tedy co se týká počítání desetinných míst.


Příklad vyčtení jedné hodnoty IPBOARDU s výstupem vhodným pro RRDTOOL:
SHELL=/bin/sh
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin či cokoliv kde to máte


# OID plynovy kotel - Venkovni cidlo na mrazu
lines="`snmpwalk -v 1 192.168.0.101 -c komunita -M f -Oqv 0.1.3.6.1.4.1.21287.16.1.0`"
gogo="`echo $lines | gawk '{printf "%3.1f\n", substr($1,2,length($1)-1)}'`"

# Prevod na ciselne hodnoty
echo "scale=4;$gogo*1" | bc -l | perl -e 'while(<>){$_=~s/[\\\n]//g;print;}print "\n";'
echo "scale=4;$gogo1*1" | bc -l | perl -e 'while(<>){$_=~s/[\\\n]//g;print;}print "\n";'

Skript pro vyčtení hodnot vhodný pro MRTG . Dává dvojíci hodnot ze dvou čidel. Pokud chci vyčítat jen jednu hodnotu, tak MRTG očekává dvojíci čísel - třeba i stejných!! Neumí záporné hodnoty... MRTG je už prostě pasé....

SHELL=/bin/sh
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin či cokoliv kde to máte

# OID plynovy kotel - Venkovni cidlo na mrazu
lines="`snmpwalk -v 1 192.168.0.101 -c komunita -M f -Oqv 0.1.3.6.1.4.1.21287.16.1.0`"
gogo="`echo $lines | gawk '{printf "%3.1f\n", substr($1,2,length($1)-1)}'`"
....
# OID Uhelny kotel - Detsky pokoj - prostor
lines1="`snmpwalk -v 1 192.168.0.101 -c komunita -M f -Oqv 0.1.3.6.1.4.1.21287.16.2.0`"
gogo1="`echo $lines1 | gawk '{printf "%3.1f\n", substr($1,2,length($1)-1)}'`"
.
# Prevod na ciselne hodnoty
echo "scale=4;$gogo*1" | bc -l | perl -e 'while(<>){$_=~s/[\\\n]//g;print;}print "\n";'
echo "scale=4;$gogo1*1" | bc -l | perl -e 'while(<>){$_=~s/[\\\n]//g;print;}print "\n";'
...


19.11.2011 18:59:12
Re: MRTG | od: Franta - odpovědět
Opravuji ten skript pro RRDTOOL
bylo tam navíc výstup
echo "scale=4;$gogo1*1" | bc -l | perl -e 'while(<>){$_=~s/[\\\n]//g;print;}'


Takže správně:

SHELL=/bin/sh
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin

# OID PLYN_Venkovní teplota
lines="`snmpwalk -v 1 192.168.0.101 -c komunita -M f -Oqv 0.1.3.6.1.4.1.21287.16.1.0`"
gogo="`echo $lines | gawk '{printf "%3.1f\n", substr($1,2,length($1)-1)}'`"

# Prevod na ciselne hodnoty
echo "scale=4;$gogo*1" | bc -l | perl -e 'while(<>){$_=~s/[\\\n]//g;print;}'



25.10.2011 11:53:13
SMTP - nejde uložit - nastavit vlastní server | od: Franta - odpovědět
Dobrý den,
ještě jsem narazil na jednu věc, která je společná pro fw 1.01 i 1.02.
Pokud přepíšu následují hodnoty, uložím je i třeba rebootuju, nastaví se zpět na tyto tovární:

SMTP server smtp.emailserver.com
SMTP port 25
Recipient's e-mail rcptto@domain.com

Pokud tovární hodnoty nepřepíšu, ale jen smažu a uložím, tak po uložení se tam dosadí toto:

SMTP server name=Q77
SMTP port 0
Recipient's e-mail name=Q79

Pokud tam je to name=Q , tak to už nejde přepdat na nic a zůstane to tak. (hard reset jsem netestoval)

Mám vícero těchto zařízení, proto mohu popsat oba tyto případy.

Prosím o informaci co s tím, i o informaci co s vyčítáním hodnot SNMP - to opravdu musím
dolovat po jedné a nemůžu použít již hotové nástroje příkladem pro MRTG ??
Také bych prosil na webu blíže popsat novou fci "control by diference" - rsp. bych očekával možnost volby t1-t2 či t2-t1, prostě co nejvíce univerzality - vždyť je to pár řádek kódu a pokud je ve flash málo místa rád oželím třeba zcela zbytečný PNG obrázek -nákres desky, který zbytečně zabírá místo užitečnému kódu.

Předem moc děkuji za reakci.


25.10.2011 1:01:48
MRTG | od: Franta - odpovědět
Dobrý večer,
Zařízení nechodí ani s MRTG. Tedy config maker MRTG z Debianu neumí ze zařízení načíst nic. SNMPWALK hodnotu vyčte. Jinak problém nemám třeba s vyčtením Mikrotika ani lokálem, jen s tímto výrobkem..

Nemůžete dát někde prosím vzorový příklad pro MRTG či FW upravit aby tento problém nevznikal prostě nevznikal??.A problém to je!!!

Pokud nemáte čas, zveřejněte zdrojáky FW a já si dodělám co potřebuji sám. Není možno získat zdrojové kódy? Uvítal bych totiž vícero možností - nejlépe tolik kolik potřebuji položek v tabulce Set control by diference. Dvě dvojíce spojené and mi vysloveně nestačí a ostatní volby EQ a SCHED nevyhovují.

Děkuji za brzkou odpověď, protože jsem to kupoval i proto, abych s daty dál pracoval.

S pozdravem F.



2.10.2011 14:13:13
Firmware | od: David Baierle - odpovědět
Dobrý den, před několka měsíci mi byla slíbena implementace funkce diferenčního temostatu s tím, že bude obsažena v nové vezi firmware. Už to bude skoro půl roku a nový firmware stále nikde.

Kromě toho jsem za tu dobu zjistil, že mnoho různých aplikací a utilit nechce s modulem komunikovat, protože první položka, kterou chtějí načíst, je System Uptime a tu modul neumí. Pokud se jí nepodaří načíst, považují komunikaci za neúspěšnou a končí. Pokud nelze tuto automatiku vypnout, bývá program nepoužitelný. Nešlo by tam tuto hodnotu doplnit? Ona není zase tak úplně samoúčelná, např. často to bývá jediná metoda, jak bezpečně rozlišit restart zařízení od přetečení proměnné a to může být pro vyhodnocení dat zcela zásadní informace.


24.5.2011 21:19:37
ISPadmin | od: Vojta - odpovědět
Přídávám se k Jirkovi, ISPadmin hodnoty čte, ale grafy nekreslí...


24.5.2011 12:46:27
!? :-( | od: Jirka - odpovědět
Výrobek s ISPAdnimen nepoužitelný. Systém sice přečte hodnoty, ale nekreslí graf. S jiným zařízením je to OK.

nový příspěvek









Nákupní košík

0 Kč / ks
0 vč. DPH
zobrazit
Inline HTML